PROJEKT

Mobilita služeb Charity Jablunkov byl zrealizován! Děkujeme!

Benefiční závod

Děkujeme!

Do pokladniček jste vhodili 14.399 Kč

Charitní dveře dokořán

Polovina za námi, přidejte se!

CENTRUM POMOCI SV. RAFAELA

V rámci Cetra pomoci sv. Rafaela poskytujeme bezplatnou pomoc všem potřebným našeho regionu. Cílem je provést jedince, rodinu aktuálním těžkým životním obdobím k lepšímu zítřku. Základním pilířem těchto služeb je křesťanská láska k bližnímu.

Vedoucí:    Daria Hóta
Kontakt:     733 592 289, rafael@jablunkov.charita.cz
Adresa:      ul. Bukovecká 479, Jablunkov (vchod od hlavní silnice do nové hudební školy) Jedná se o dočasné prostory, z důvodu rekonstrukce prostor na ul. Bezručova 130.

PROVOZNÍ DOBA:

pondělí 8.00 - 15.30
úterý, středa, čtvrtek 8.00 - 13.00
pátek zavřeno

SETKÁVÁNÍ U RAFAELA! ČEKÁME NA VÁS!

• TVŮRČÍ A AKTIVNÍ MAMINKY - každý čtvrtek od 9:00 hod., zajištěno hlídání pro děti.

Vyzkoušíme si různé techniky a způsoby výroby. V rámci setkání si vždy připravíme zajímavé téma, které budeme probírat u společné tvořivé práce. Setkání vede umělecky nadaná paní Niedobová.

•  MA-MI KLUB (aktuálně neprobíhá)

Ma–Mi klub je setkání pro maminky na rodičovské dovolené a jejich děti. Jedná se o přátelská a otevřená setkání. Program bude flexibilně upravován podle potřeb nejmenších. V rámci setkání si budeme nejen hrát, ale především se společně vzdělávat na téma výchovy a péče o naše děti. Vede zkušená maminka Lucie Lysková.

• SKUPINA MODLÍCÍCH SE MAMINEK - informace o nejbližším termíně v centru.

„Sjednoceny v modlitbě ochráníme naše děti." Setkáváme se 2x v měsíci v Centru pomoci sv. Rafaela. Konkrétní termíny domlouváme vždy konkrétně na další měsíc. Přidejte se k nám. Vede: Božena Puczoková

• DOUČOVACÍ SKUPINKA - během letních prázdnin neprobíhá

Jednou týdně se budeme setkávat proto, abychom se společně učili všemu, co je potřeba. Cílem je pomoct v osvojení vědomostí a dovedností nutných ke splnění problémových předmětů. Děti si budou pomáhat vzájemně. Každé setkání bude vést odborný asistent.

• Al-Anon - každá pracovní středa 17:00 hod.

Al-Anon je společenstvím příbuzných a přátel alkoholiků, kteří se navzájem dělí o své zkušenosti, sílu a naději, aby mohli řešit společný problém a pomáhat jiným uzdravit se z alkoholismu. Věříme, že alkoholismus je nemoc, která postihuje celou rodinu a že změnou postojů můžeme alkoholikovi pomoci v zotavení. Al-Anon má jediný cíl: pomoci rodinám alkoholiků.

Naplňujeme jej prostřednictvím uplatňování Dvanácti kroků, přijímání a potěšení rodin alkoholiků, stejně jako tím, že poskytujeme porozumění a povzbuzení alkoholikovi. V tomto společenství je zachovávána přísná mlčenlivost!!!

• AA (Anonymní alkoholici) - každé pondělí v 17 hod v HORNÍM ŽUKOVĚ na ul. Pod Zvonek 56.

Z důvodu malého zájmu nebude prozatím skupina v Jablunkově. Vznikla ovšem nová skupina, která se bude scházet každé pondělí v Horním Žukově. Jste srdečně zváni. V případě velkého zájmu bude následně otevřena další skupina v Jbalunkově.

Anonymní alkoholici je společenství žen a mužů, kteří spolu sdílejí své zkušenosti, sílu a naději, že dovedou vyřešit svůj společný problém a pomoci ostatním k uzdravení z alkoholizmu. Jediným požadavkem pro členství v AA je touha přestat pít.

Našim prvotním účelem je zůstat střízliví a pomáhat ostatním alkoholikům střízlivosti dosahovat. Setkání se mohou účastnit pouze alkoholici. Na setkání nemá přístup žádný odborník, ani nikdo koho se problém netýká osobně. V tomto společenství je zachovávána přísná mlčenlivost!!! Anonymní jsme proto, že si nesdělujeme příjmení ani žádné osobní údaje. Pokud máte zájem o setkávání ozvěte se nám a oznámíme vám termín a místo, kde setkání probíhá. Setkání vede anonymní alkoholik z Ostravy.

Charita otevřela asistenční infolinku v ukrajinském jazyce

Začátkem července zahájila provoz infolinka pro cizince z Ukrajiny, kteří se ocitli ve složité situaci a potřebují spolehlivé informace ve své mateřštině, aby mohli své záležitosti řešit. Charita Česká republika tímto rozšířila stávající nabídku pro občany z Mongolska a Vietnamu. Nabízená služba je bezplatná, volající platí pouze cenu hovoru dle tarifu svého operátora.

K průzkumu Charity o mladých a chudobě vznikl cyklus fotografií Tomáše Pospěcha

Co obvykle děláme. Snímek Tomáš Pospěch

Charita Česká republika se letos věnuje tématu Mladí a chudoba. Společně s Českou biskupskou konferencí a společností Median k němu připravila výzkum, který potvrdil předpoklad, že nejvíc záleží na tom, do jakých podmínek se narodíte. Jinými slovy, že chudoba je v Česku dědičná. K tématu vznikla i série fotografií Tomáše Pospěcha z nízkoprahového zařízení Fénix v Lipníku nad Bečvou. Tento typ sociálních služeb je totiž jedním z účinných nástrojů, kterým Charita v celé republice dětem a mladým lidem pomáhá.

Konečně jsme i my na GIVT.CZ

Charita Jablunkov je konečně na GIVT.CZ - dočkali jsme se. Využijete toho? Je to lehčí než se zdá. Jedním klikem dáte svému nákupu smysl - nádech. Děkujeme.

Holkám a klukům z nízkoprahových klubů držíme palce, aby se dostali na vysněnou školu

Nízkoprahový klub. Ilustrační snímek Jakub Žák

V pátek 27. dubna přijdou do středních škol výsledky přijímacích zkoušek a nejpozději příští středu tak budou výsledky znát i ti, co chtějí na školách studovat. Držíme palce všem holkám a klukům, aby se dostali na tu, co chtějí. S přípravou pomáhali také v charitních nízkoprahových zařízeních po celé republice. Klubů je 69 a pravidelně je navštěvuje skoro devět a půl tisíce dětí a dospívajících.

Děravá síť poslední záchrany: změny Zákona o hmotné nouzi ubírají těm nejchudším

Změny systému pomoci v hmotné nouzi, prosazené v průběhu roku 2017, přinesly trpké ovoce. Podle zkušeností odborníků Charity Česká republika, pracujících dlouhodobě s lidmi v nouzi, způsobují nedávné novely zákona těm nejchudším zbytečné potíže a jejich složitou materiální a bytovou situaci ještě zhoršují

Chudoba je dědičná, mladým chybí vzdělání i vzory,

Martina Veverková, sociální analytička Charity ČR. Foto: Aleš Masner

říká Martina Veverková, sociální analytička z Charity Česká republika v rozhovoru na DVTV. V Česku je možné zadlužit děti bez vlastního přičinění a kumulují se jim problémy spojené se sociálním vyloučením, říká.

Charita pro lidi na ulici: nikdo nesmí umrznout!

Ilustrační snímek: Richard Bouda

Současný příliv mrazivého počasí vážně ohrožuje zdraví a životy lidi bez domova. Proto tito častěji než v jiných obdobích hledají útočiště v denních centrech a v azylových domech. Charita s tím počítá a zavedla opatření, aby nikdo nemusel přes noc zůstat na ulici. Stávající kapacity k přenocování Charita navýšila o „teplé židle“ a prodlužuje také provozní hodiny denních center. A lidi bez domova také vyhledává v terénu a nabízí odbornou pomoc v poradnách.

Caritas CARES report: Výzkum mezi odborníky zjistil, že chudoba je v Česku dědičná

Dluhy v Česku mají mají i děti. Ilustrační snímek Jakub Žák

Během odborné konference s podtitulkem Sociální situace v České republice pohledem Charity byla 13. února v Evropském domě v Praze představena zpráva Caritas CARES report 2017. Zpráva vznikla na základě šetření v síti Charity Česká republika a popisuje sociální situaci mladých lidí na našem území. Do projektu se zapojily charity ze 17 evropských zemí.

Charita: Nikdo nesmí na ulici zmrznout!

Mrazivé počasí znamená pro lidi bez domova ohrožení života. Ilustrační foto: Jakub Žák

Nastupující mrazivé počasí znamená pro lidi bez domova ohrožení života. Víc než jindy proto hledají útočiště v denních centrech a azylových domech. Charita s tím počítá a rozšiřuje své kapacity. Zavedla mimořádná opatření, jako jsou „teplé židle“ či vyhřívané buňky. Kromě krátkodobého útulku a okamžité nabídky teplého jídla lidem na okraji nabízíme také pomoc s tím, jak se dostat z kolotoče dluhů a odrazit se ode dna.

Bojová zóna na Ukrajině se posouvá, nikdy nevíte, kdy se ocitnete pod přímou palbou.

Veronika Mechová, vedoucí Střediska humanitární pomoci a rozvojové spolupráce před několika dny navštívila první bojovou linii na Ukrajině. Dovezla lidem v její bezprostřední blízkosti potraviny i hygienické potřeby.