Předvánoční prodejní výstava

14. 12. 2017

od 9 - 17 hod.

poprvé v nových prostorách stacionáře

WIGILIA DLA OSÓB SAMOTNYCH

24. 12. 2017

od 16.00 hod.

v nových prostorách Charity

... klepe na dveře.

Přidejte se k nám...

Ohlédnutí za naší charitní historií...

Dovolte mi, že se společně ohlédneme do historie naší charity a povíme si také, jak i Vám můžou být nápomocné naše služby právě dnes.

Charita Jablunkov byla založena mladými aktivisty, kteří se rozhodli pomáhat druhým, protože to cítili jako svoji křesťanskou povinnost a především je to činilo šťastné. Každý z nás má ve svém srdci touhu konat dobro, a když tuto touhu naplníme – věřte nebo ne – často nacházíme smysl svého života. Jako motto Charity Jablunkov, vybrali zakladatelé citát sv. Matky Terezy: „Chceme dělat jen malé věci s velkou láskou.“ Tato slova si neustále opakujeme a držíme se jich dodnes.

Na samotném začátku působení charity vznikl Denní stacionář sv. Josefa, jenž dodnes podává pomocnou ruku lidem s mentálním a kombinovaným postižením, kteří touží po tom najít smysl vlastního života. Ve stacionáři chceme, aby každý náš klient poznal pocit uznání a seberealizace. Naši klienti přichází během týdne a zdokonalují se ve všem, po čem touží. Mnozí z našich klientů umí vyrábět nádherné výrobky z keramiky, vosku, dřeva… Jiní klienti umí povzbuzovat druhé, usmívat se za všech okolnosti. Někteří klienti se nikdy nevzdávají a pořád znovu, opakovaně každý den se pokouší dosáhnout svých cílů. K čemu je takový stacionář dobrý? Může pomoci lidem s postižením začít žít svůj vlastní život, a ne jen přežívat ze dne na den. Každý jsme jedinečný a my si to připomínáme den co den. Nevěříte? Navštivte nás kdykoli v týdnu od 6.30 do 14.30 a ověřte si to na vlastní kůži.

Další službou, která od samého založení charity pomohla mnohým z Vás je Bezplatná právní poradna. JUDr. Marek Jakubík a jeho kolega Mgr. Martin Bielesz z Advokátní kanceláře Hajduk and partners s.r.o., pravidelně věnují 2 hodiny svého volného času, aby mohli poradit každému z Vás a to bez ohledu na rasu, národnost, vyznání, pohlaví, politickou příslušnost, věk, sociální postavení, vzdělání apod. Poradenství je poskytováno anonymně a konkrétně každý pracovní čtvrtek od 16.00 do 18.00 hod. v prostorách Charity Jablunkov na ul. Bukovecké 479. Co Vám můžeme poradit nyní? Zlaté pravidlo: 2x měř, 1x řež. Dříve než např. něco podepíšete, využijte naši poradnu a zeptejte se advokáta co si o tom myslí, protože potom už nemusí být pomoci.

Mnozí z Vás určitě často využívali naši další službu, kterou je humanitární sklad. Tak jak všechny služby prošly mnohými změnami i tato služba zažila své. Dnes z původního skladu máme velmi oblíbené Centrum pomoci sv. Rafaela. V tomto centru můžete nejen odevzdat své nepoužívané věci, ale rovnou si odnést to, co právě potřebujete a podpořit tak charitní činnost. Většina věcí putuje do rodin, které nemají peněz nazbyt, nebo je posílána na Ukrajinu. Mimo jiné v centru každý dostane základní poradenství, pokud jej potřebuje. Cílem je pomoct těm, kdo se ocitli v těžkém životním období a provézt ho k lepšímu zítřku. Daří se to? Ano. Daří se to těm, kdo opravdu touží po změně. Naše centrum je mimo jiné také místem setkání. Sekávají se u nás maminky na rodičovské dovolené, dámy, které rády tvoří a modlící se maminky za své děti. Pravidelně máme také doučování pro děti z 1. a 2. stupně základní školy, které vedou naši dobrovolníci. Jednou týdně se u nás také setkávají příbuzní alkoholiků, kteří se vzájemně podporují. Našim hlavní pilířem, na kterém budujeme tuto službu, je bratrská láska. Naši dobrovolníci pomáhají tam, kde je potřeba. V tomto roce jsme potřebným sklízeli uhlí, dřevo, sekali trávu, myli okna atd. Jsme ale připraveni pomáhat také u mimořádných událostí. Náš sklad je vybavený vysoušeči a různými potřebami k odstraňovaní následků po vodě, ohni… Možná i Vy potřebujete pomoct? Nebo chcete pomáhat s námi? Přidejte se k nám… Centrum je otevřeno v pondělí od 8.00 do 15.30 hod. a od úterý do čtvrtku od 8.00 do 13.00hod. prozatím v prostorách na ul. Bukovecké 479.

Nejzajímavější novinkou, kterou naše charita nabízí je Charitní pečovatelská služba, jenž je tady pro naše nemocné a starší lidi. Oč usilujeme? Naše služba usiluje o co nejdelší setrvání klienta ve svém domácím, přirozeném prostředí tak, aby mohl žít běžný způsob života i přes jeho nepříznivou životní situaci. Nejedná se pouze o lidi samotné. Mezi naše klienty patří i ti, jejichž rodiny poskytují péči, ale dlouhodobým nepříznivým stavem jsou již vyčerpány a potřebují pomoct. Naše pečovatelky se snaží vnášet do domácnosti „svěží závan“, pomáhají klientům s péčí o tělo, domácnost a často i duši. Rozjasněná tvář, motivace, nová chuť k životu to je to, co často vídáme v očích těch nejstarších a osamělých, když je navštívíme. Sami si neumíme představit jaké to je, cítit se neužitečný a druhým na obtíž. Pečovatelky pomohou rodině skloubit běžný chod domácnosti a zároveň péči o člena rodiny. Každý z nás potřebuje vědět, že je milován a není na obtíž své rodině. Potřebujete i vy naši pomoc? Službu poskytujeme v Jablunkově a ve všech okolních obcích (Návsí, Hrádek, Písečná, Písek, Bukovec, Bocanovice, Milíkov, Košařiska, Dolní a Horní Lomná, Mosty u Jablunkova, Hrčava) v tyto dny: pondělí až pátek od 7.00 do 20.00 hod.; soboty a neděle od 7.00 do 13.00hod.

Charita Jablunkov se snaží postupně reagovat na Vaše požadavky a přizpůsobovat jim své služby. Sociální služby jsou určovány a vymezovány zákonem a proto nám často nedovolí dělat to, o co nás žádáte. Rozhodli jsme se tedy založit živnost, kterou jsme pojmenovali: Charitní služby pro domácnost. Tyto aktivity nejsou omezeny zákonem o sociálních službách, proto je možné domluvit se i na takových činnostech, které nebývají zcela běžné.

Dovolte nám pomoci třeba právě Vám, vždyť my děláme svoji práci rádi. Ostatně Vy nám pomáháte a podporujete nás formou Tříkrálové sbírky, díky které v tomto roce Charita Jablunkov obdržela neuvěřitelných 591.510Kč. Díky výnosu sbírky můžeme nyní nadále poskytovat pomoc tam, kde je potřeba. Děkujeme! Každý měsíc za všechny naše podporovatele, přátele, klienty je sloužena mše sv., kde Vám neustále vyprošujeme potřebné milosti. Bůh Vám žehnej. Přejeme Vám vše dobré a těšíme se na setkání.

Za tým pracovníků Charity Jablunkov Lucie Szotkowská, ředitelka.

Pomoc Ukrajině