Týden sociálních služeb

3. 10. - 9. 10. 2022

Pomoc lidem na Ukrajině

Bezplatná právní poradna

Bezplatná právní poradna je poskytována v prostorách Denního stacionáře na ul. Bukovecká 479, Jablunkov. Jedná se o spodní patro (suterén) budovy Základní umělecké školy. Děkujeme za pochopení.

Potřebujete kvalifikovanou pomoc právníka a z finančních důvodů si nemůžete dovolit navštívit advokáta nebo notáře? V tom případě je tato služba určena právě Vám.

Právní poradenství poskytuje JUDr. Marek Jakubík a Mgr. Martin Bielesz, advokáti Advokátní kanceláře Hajduk and partners s.r.o. Poradenství je poskytováno:

• všem lidem, bez ohledu na rasu, národnost (českou, polskou, slovenskou), vyznání, pohlaví, politickou příslušnost, věk, sociální postavení a vzdělání,
  • pouze osobně! (nikoliv telefonicky nebo emailem),
  • anonymně,
  • bezplatně,
  • bez objednání (dostane se vždy na všechny příchozí),
  • lze navštívit poradnu i opakovaně,
  • z občanského, rodinného, pracovního, správního, trestního, mezinárodního práva či dalších právních odvětví,
  • v případě potřeby jiné odborné pomoci, je klient nasměrován na příslušnou instituci.

Bezplatná právní poradna je otevřena každý pracovní čtvrtek od 16.00 do 18.00 hodin.

Změny v provozu jsou vždy s předstihem uvedeny na webu Charity Jablunkov nebo na nástěnce a dveřích DS.

JUDr. Marek Jakubík a Mgr. Martin Bielesz poskytují rady pouze osobně (nikoliv telefonicky nebo emailem).

Proto neváhejte a navštivte nás.

Pokud chcete dostávat pravidelné informace o tom, co se dělo, děje a dít bude v Charitě Jablunkov, stačí se zaregistrovat a budete dostávat novinky e-mailem.

Velikonoce v Charitě

Níže provozní doba našich středisek během Velikonočních svátků. Naše služby budou uzavřené, abychom mohli načerpat nové síly do dalších dní práce. Děkujeme za Vaše pochopení.

Přejeme Vám požehnané svátky Velké noci!

Zaměstnancí Charity Jablunkov

Velikonoční koláč 2022.

V pondělí začínáme týden pečení beránků. Těšíme se na Vaše koláče. V neděli 10.04.2022 samozřejmě po každé dopolední mši svaté si můžete za dobrovolný dar odnést velikonočního beránka domů.

Konec realizace projektu podpořeného NADACÍ ČEZ!

DĚKUJEME!

Dnešním dnem končíme realizaci projektu, který nás posunul znovu kupředu. Přes veškerá úskalí, která nám tento rok přinesl, jsme se dobrali uctýhodného cíle. DĚKUJEME!

ODMĚNA PRO KOLEDNÍKY

V PÁTEK 4.2.2022 ORGANIZUJEME VÝLET PRO MALÉ KOLEDNÍKY A POSEZENÍ PRO DOSPĚLÉ KRÁLE! Čtěte dál...

Výsledky Tříkrálové sbírky!

Děkujeme!

Celkový výtěžek z pokladniček činí: 1.252.683 Kč. Koukněte na podrobné výsledky jednotlivých obcí...

Stát přispěje lidem, kteří se kvůli cenám energií dostali do finančních potíží, na zálohy u DPI

Ukončení činnosti několika soukromých dodavatelů energie a výrazný nárůst cen energií znamená pro řadu domácností skokové zvýšení nákladů za dodávku elektřiny a plynu, a tedy i citelný zásah do domácího rozpočtu. S nečekaně vysokým vyúčtováním by měl pomoci stát, který bude lidem v nouzi a lidem, kteří se kvůli cenám energií dostali do finančních potíží, vyplácet prostřednictvím Úřadu práce ČR dávku mimořádné okamžité pomoci. V souvislosti s energetickou krizí lze zažádat i o některou z nepojistných sociálních dávek (příspěvek na bydlení, doplatek na bydlení, příspěvek na živobytí).

Do dluhové pasti se může dostat každý z nás

„Když se vykašleme na jakéhokoliv člena naší společnosti, může skončit na ulici a stát se o něj bude muset postarat – nám ale nedojde, že za to můžeme my všichni, protože jsme nebyli  solidární,” říká v rozhovoru pro Young Caritas Iva Kuchyňková, manažerka sociální advokacie Charity Česká republika

Soucit s dlužníky projevily i některé soukromé instituce. Také ony se připojily k milostivému létu

Milostivé léto nabízí šanci lidem, kteří se dostali do dluhových pastí a kvůli vysokým úrokům se z nich nemohou dostat. Novela zákona umožní lidem v exekuci u veřejnoprávních institucí zaplatit pouze původní půjčenou částku a penále jim odpustí. Dobrovolně se k nim přidaly i některé soukromé subjekty.

Když jeden z rodičů neplatí výživné, nově vypomůže stát

Počet matek samoživitelek, ale i otců samoživitelů rok co rok stoupá a současná ekonomická situace přivádí mnohé z nich do velkých finančních těžkostí. Zvláště když přijdou na čas o svůj pravidelný měsíční příjem nebo když řeší vleklé spory s druhým z rodičů, který neplatí výživné. Od letošního července by měl rodičům-samoživitelům v druhém z případů alespoň zčásti ulevit stát formou vyplácení tzv. náhradního výživného.

Dlužníci u VZP se také dočkali. Milostivé léto platí i pro ně

Tento týden vysvitla naděje na oddlužení v rámci tzv. milostivého léta i více než dvěma stům tisícům klientů Všeobecné zdravotní pojišťovny. Až dosud nebylo jasné, zda se jich časově omezená možnost vyplatit se z exekucí splacením původního dluhu bez navýšení o penále bude týkat.

Tříkrálová sbírka 2021