DAR SRDCE

Bezručova 130, Jablunkov

Pomoc lidem na Ukrajině

CENTRUM POMOCI SV. RAFAELA

V rámci Centra pomoci sv. Rafaela poskytujeme bezplatnou pomoc všem potřebným našeho regionu. Cílem je provést jedince, rodinu aktuálním těžkým životním obdobím k lepšímu zítřku. Základním pilířem těchto služeb je křesťanská láska k bližnímu.

Vedoucí:    Mgr. Marie Šubrtová
Kontakt:     733 592 289, rafael@jablunkov.charita.cz
Adresa:      ul. Bezručova 130, Jablunkov (budova MŠ, zadní vchod)

PROVOZNÍ DOBA:

pondělí    8:00 - 17:00
úterý        8:00 - 14:00
středa      8:00 - 17:00
čtvrtek     8:00 - 14:00
pátek        ZAVŘENO

KAFÍČKÁRNA U RAFAELA NOVÁ PROVOZNÍ DOBA:

pondělí     12:00 - 17:00
středa       12:00 - 17:00

SETKÁVÁNÍ U RAFAELA - AKTUÁLNĚ Z DŮVODU COVIDOVÉ EPIDEMIE NEPROBÍHAJÍ ŽÁDNÁ SETKÁNÍ!

• PLETEME OBVAZY PRO MALOMOCNÉ

• MA-MI KLUB - každé pracovní úterý od 9:00 do 11:00 hod.

• Al-Anon - online - každé pracovní úterý od 19:00 do 20:30 hod.

• SPOLEČENSKÉ HRY - každou pracovní středu od 16.00 do 17:30 hod.

• TVŮRČÍ A AKTIVNÍ MAMINKY - každý pracovní čtvrtek od 9:00 do 11:00 hod., zajištěno hlídání pro děti.

OSTATNÍ:
  • SKUPINA MODLÍCÍCH SE MAMINEK - termíny domlouváme průběžně, informace o nejbližším setkání v centru.
  • DOUČOVACÍ SKUPINKA - dle individuální dohody
  • AA (Anonymní alkoholici) - každé pondělí v 17 hod v HORNÍM ŽUKOVĚ na ul. Pod Zvonek 56.

________________________________________________________________________________________

Tato služba je financována z darů fyzických osob, různých nadačních fondů a dotací obcí a měst.

V roce 2020 provoz služby podpořili:

• Město Jablunkov ve výši 20.000 Kč. Děkujeme!

Jablunkov-znak

Díky solidaritě Čechů se v podzimní Sbírce potravin se sešlo na 520 tun zboží

V sobotu se lidé po celé zemi zapojili do podzimního kola celorepublikové Sbírky potravin, a ve více než 1 400 zapojených prodejnách se tak podařilo vybrat 468 tun potravin a 52 tun základní drogerie a hygienických potřeb, které potravinové banky lidem v nouzi také poskytují. Mezi důležité partnery, kteří se podílejí na distribuci toho, co se v solidární sbírce vybere, patří tradičně i Charita Česká republika.

Darujte Mikulášskou nadílku dětem na Ukrajině

Sirény, výbuchy a noční ostřelování, pobyt ve sklepě a útěk z domova jen s nejnutnějšími věcmi. To je realita, kterou žije mnoho dětí na Ukrajině už více než půl roku. Devítiletý Viktor z Doněcké oblasti by si přál mír a klid, aby si mohl bezpečně a bezstarostně hrát s kamarády venku. Některá přání těchto dětí splnit bohužel nedokážeme. Jiná ale ano.

Vřelé poděkování od sester z Dětského domova sv. Mikuláše v Ivano-Frankivsku

Řádové sestry Kongregace Vtěleného Slova, které se láskyplně starají o osiřelé děti a také o děti ze sociálně potřebných rodin v Dětském domově sv. Mikuláše v Ivano-Frankivsku, by rády touto cestou poděkovaly všem dárcům za dlouhodobou pomoc a podporu v době míru i v současných časech války.

Buďme solidární a zapojme se do podzimní Sbírky potravin. Letos připadá na 12. listopad

Již příští sobotu 12. listopadu se mohou lidé zapojit do podzimní Sbírky potravin, jedné z největších celorepublikových charitativních akcí, jejímž dlouholetým partnerem je také Charita Česká republika, a věnovat lidem v nouzi základní trvanlivé potraviny, drogistické zboží či hygienické potřeby a dětskou výživu.

Materiálně pomáháme mnoha lidem, životy jejich blízkých jim ale vrátit nedokážeme, říká v rozhovoru

Od začátku války intenzivně spolupracujeme s našimi ukrajinskými partnery na distribuci pomoci potřebným lidem zasaženým válkou. Organizujeme materiální a potravinovou pomoc, ale pomáháme také finančně. Jedna z organizací, se kterou dlouhodobě spolupracujeme je Charita Tjačiv v Zakarpatské oblasti. Kromě našich stálých projektů, jako je třeba Adopce na dálku, Důstojný život nebo Domov pokojného stáří v Usť-Čorné, s nimi aktuálně pomáháme lidem prchajícím před válkou, či žijícím v oblastech, kde válka probíhá. Přečtěte si rozhovor s hlavní koordinátorkou pomoci Annou. Zeptali jsme se, jak poslední náročné měsíce prožívá ona a jak aktuálně vypadá pomoc konkrétním lidem na Ukrajině.

V říjnu jsme na Ukrajině školili partnery a navštívili potřebné

Před pár dny jsme se vrátili z Ukrajiny. Na Zakarpatí jsme se setkali s našimi partnery, s lidmi kterým pomáháme, předali jsme potřebnou finanční a materiální pomoc a seznámili naše kolegy s novým systémem pro projekty Adopce na dálku a Důstojný život.

Mezi uprchlíky je dvakrát více vysokoškoláků než v české populaci, odhaluje kampaň Začít společně

Konsorcium nevládních organizací pracujících s migranty v ČR na dnešní tiskové konferenci pořádané v prostorách sídla Charity ČR, která je jednou z jeho členských organizací, představilo kampaň Začít společně. Ta nese podtitul „přišli s málem, přinášejí mnohem víc“ a jejím cílem je podpora pozitivního přijetí ukrajinských uprchlíků českou veřejností a důraz na oboustranný přínos integrace.

Charita Česká republika v pomoci Ukrajině nepolevuje

Před půl rokem vpadla ruská armáda na území suverénního státu Ukrajina. V reakci na ruskou vojenskou agresi jsme bezprostředně vyhlásili sbírku Charita pro Ukrajinu, která byla původně zamýšlená jako akutní pomoc obyvatelům země zasažené ruskou mocenskou rozpínavostí a násilnou invazí. Zároveň jsme se začali připravovat na systematičtější pomoc pro uprchlíky na našem území, aniž bychom tušili, že válečný konflikt rozpoutá nejhorší uprchlickou krizi, jakou Evropa nezažila od druhé světové války.

Milostivé léto se vrací

Milostivé léto zažívá návrat. Znovu pomůže věřitelům a dlužníkům splatit dluhy, které jim mnohonásobně narostly vlivem nesmyslně vysokých úroků. Novela zákona umožní zaplatit dlužníkům pouze jistinu (původní dluh) a administrativní poplatek exekutorovi. Nepropásněte druhou šanci, která může být již poslední!

Potom přijely ruské tanky a začalo bombardování, vypráví Jana z Buči, která uprchla na Zakarpatí

Během poslední cesty na Ukrajinu jsme se setkali i s uprchlíky z válečných oblastí, kteří dočasně pobývají v budově Charity Tjačiv, se kterou dlouhodobě spolupracujeme na různých projektech v Zakarpatské oblasti. Jednou z nich je i paní Jana z městečka Buča v Kyjevské oblasti, které se zde podařilo s dvěma dětmi a dalšími příbuznými uprchnout.