Týden sociálních služeb

3. 10. - 9. 10. 2022

Pomoc lidem na Ukrajině

CENTRUM POMOCI SV. RAFAELA

V rámci Centra pomoci sv. Rafaela poskytujeme bezplatnou pomoc všem potřebným našeho regionu. Cílem je provést jedince, rodinu aktuálním těžkým životním obdobím k lepšímu zítřku. Základním pilířem těchto služeb je křesťanská láska k bližnímu.

Vedoucí:    Mgr. Marie Šubrtová
Kontakt:     733 592 289, rafael@jablunkov.charita.cz
Adresa:      ul. Bezručova 130, Jablunkov (budova MŠ, zadní vchod)

PROVOZNÍ DOBA:

pondělí    8:00 - 17:00
úterý        8:00 - 14:00
středa      8:00 - 17:00
čtvrtek     8:00 - 14:00
pátek        ZAVŘENO

KAFÍČKÁRNA U RAFAELA NOVÁ PROVOZNÍ DOBA:

pondělí     12:00 - 17:00
středa       12:00 - 17:00

SETKÁVÁNÍ U RAFAELA - AKTUÁLNĚ Z DŮVODU COVIDOVÉ EPIDEMIE NEPROBÍHAJÍ ŽÁDNÁ SETKÁNÍ!

• PLETEME OBVAZY PRO MALOMOCNÉ

• MA-MI KLUB - každé pracovní úterý od 9:00 do 11:00 hod.

• Al-Anon - online - každé pracovní úterý od 19:00 do 20:30 hod.

• SPOLEČENSKÉ HRY - každou pracovní středu od 16.00 do 17:30 hod.

• TVŮRČÍ A AKTIVNÍ MAMINKY - každý pracovní čtvrtek od 9:00 do 11:00 hod., zajištěno hlídání pro děti.

OSTATNÍ:
  • SKUPINA MODLÍCÍCH SE MAMINEK - termíny domlouváme průběžně, informace o nejbližším setkání v centru.
  • DOUČOVACÍ SKUPINKA - dle individuální dohody
  • AA (Anonymní alkoholici) - každé pondělí v 17 hod v HORNÍM ŽUKOVĚ na ul. Pod Zvonek 56.

________________________________________________________________________________________

Tato služba je financována z darů fyzických osob, různých nadačních fondů a dotací obcí a měst.

V roce 2020 provoz služby podpořili:

• Město Jablunkov ve výši 20.000 Kč. Děkujeme!

Jablunkov-znak

Charita Česká republika v pomoci Ukrajině nepolevuje

Před půl rokem vpadla ruská armáda na území suverénního státu Ukrajina. V reakci na ruskou vojenskou agresi jsme bezprostředně vyhlásili sbírku Charita pro Ukrajinu, která byla původně zamýšlená jako akutní pomoc obyvatelům země zasažené ruskou mocenskou rozpínavostí a násilnou invazí. Zároveň jsme se začali připravovat na systematičtější pomoc pro uprchlíky na našem území, aniž bychom tušili, že válečný konflikt rozpoutá nejhorší uprchlickou krizi, jakou Evropa nezažila od druhé světové války.

Milostivé léto se vrací

Milostivé léto zažívá návrat. Znovu pomůže věřitelům a dlužníkům splatit dluhy, které jim mnohonásobně narostly vlivem nesmyslně vysokých úroků. Novela zákona umožní zaplatit dlužníkům pouze jistinu (původní dluh) a administrativní poplatek exekutorovi. Nepropásněte druhou šanci, která může být již poslední!

Potom přijely ruské tanky a začalo bombardování, vypráví Jana z Buči, která uprchla na Zakarpatí

Během poslední cesty na Ukrajinu jsme se setkali i s uprchlíky z válečných oblastí, kteří dočasně pobývají v budově Charity Tjačiv, se kterou dlouhodobě spolupracujeme na různých projektech v Zakarpatské oblasti. Jednou z nich je i paní Jana z městečka Buča v Kyjevské oblasti, které se zde podařilo s dvěma dětmi a dalšími příbuznými uprchnout.

Válka rozdělila rodinu Julie. Manžel si novorozeného syna nepochová

Julie čekala třetí dítě. Bydlela s rodinou na předměstí Kyjeva a kvůli bombardování se už čtvrtý týden ukrývala s dětmi ve sklepě. Juliin manžel šel do boje a byl to on, který trval na tom, aby těhotná žena se dvěma dětmi opustila Ukrajinu. Slyšel od známých, jak mnoho žen porodilo ve sklepích anebo v kyjevském metru bez jakékoli zdravotní péče. Nechtěl, aby toto riziko podstoupila jeho drahá žena.

Velikonoce v Charitě

Níže provozní doba našich středisek během Velikonočních svátků. Naše služby budou uzavřené, abychom mohli načerpat nové síly do dalších dní práce. Děkujeme za Vaše pochopení.

Přejeme Vám požehnané svátky Velké noci!

Zaměstnancí Charity Jablunkov

„Jsou vděčni za jakoukoliv pomoc," říká sociální pracovnice, která pomáhá válečným uprchlíkům

Na 60 lidí, kteří uprchli před válkou na Ukrajině, našlo dočasné útočiště v jednom z ubytovacích zařízení v Ostravě-Vítkovicích. Diecézní charita ostravsko-opavská pro ně přímo v místě ubytování otevřela kontaktní pracoviště, kde poskytuje dvakrát týdně sociální poradenství.

Další ročník velikonoční sbírky Daránek začal. Podpořit ho můžete již podruhé

Říkáme mu Daránek. Chundelatý beránek dostal jméno podle darů, které pomáhají dětem. Přináší jim bezpečí, péči a rovné podmínky na startovní čáře života. Symbolizuje nevinné a bezbranné dětství a zjevuje se během velikonočních svátků. Podpořte Daránka, abyste ho mohli zahlédnout také.

Jak probíhá distribuce pomoci v Zakarpatské oblasti

Zakarpatská oblast je v kontextu probíhající války v současnosti jednou z nejbezpečnějších na Ukrajině. Proto je dočasným útočištěm mnoha lidí, kteří prchají před nebezpečím přímo ze zasažených oblastí východní a centrální Ukrajiny. Také jim pomáháme s našimi kolegy z Charity Tjačiv, kam distribuujeme část materiální a finanční pomoci.

Velikonoční koláč 2022.

V pondělí začínáme týden pečení beránků. Těšíme se na Vaše koláče. V neděli 10.04.2022 samozřejmě po každé dopolední mši svaté si můžete za dobrovolný dar odnést velikonočního beránka domů.

Aktuální zvýšení částky životního minima se odrazí i ve výplatě sociálních dávek

Spotřebitelský růst cen potravin a energií a současná vysoká míra inflace uspíšily rozhodnutí vlády navýšit částku stanoveného životního a existenčního minima. To bude mít vliv i na výši a výplatu dalších sociálních dávek, které se pro jedny zvednou, pro jiné se stanou dostupnější.