CENTRUM POMOCI SV. RAFAELA

V rámci Centra pomoci sv. Rafaela poskytujeme bezplatnou pomoc všem potřebným našeho regionu. Cílem je provést jedince, rodinu aktuálním těžkým životním obdobím k lepšímu zítřku. Základním pilířem těchto služeb je křesťanská láska k bližnímu.

Vedoucí:    Mgr. Marie Šubrtová
Kontakt:     733 592 289, rafael@jablunkov.charita.cz
Adresa:      ul. Bezručova 130, Jablunkov (budova MŠ, zadní vchod)

PROVOZNÍ DOBA:

pondělí    8:00 - 17:00
úterý        8:00 - 14:00
středa      8:00 - 17:00
čtvrtek     8:00 - 14:00
pátek        ZAVŘENO

KAFÍČKÁRNA U RAFAELA NOVÁ PROVOZNÍ DOBA:

pondělí     12:00 - 17:00
středa       12:00 - 17:00

SETKÁVÁNÍ U RAFAELA - AKTUÁLNĚ Z DŮVODU COVIDOVÉ EPIDEMIE NEPROBÍHAJÍ ŽÁDNÁ SETKÁNÍ!

• PLETEME OBVAZY PRO MALOMOCNÉ

• MA-MI KLUB - každé pracovní úterý od 9:00 do 11:00 hod.

• Al-Anon - online - každé pracovní úterý od 19:00 do 20:30 hod.

• SPOLEČENSKÉ HRY - každou pracovní středu od 16.00 do 17:30 hod.

• TVŮRČÍ A AKTIVNÍ MAMINKY - každý pracovní čtvrtek od 9:00 do 11:00 hod., zajištěno hlídání pro děti.

OSTATNÍ:
  • SKUPINA MODLÍCÍCH SE MAMINEK - termíny domlouváme průběžně, informace o nejbližším setkání v centru.
  • DOUČOVACÍ SKUPINKA - dle individuální dohody
  • AA (Anonymní alkoholici) - každé pondělí v 17 hod v HORNÍM ŽUKOVĚ na ul. Pod Zvonek 56.

________________________________________________________________________________________

Tato služba je financována z darů fyzických osob, různých nadačních fondů a dotací obcí a měst.

V roce 2020 provoz služby podpořili:

• Město Jablunkov ve výši 20.000 Kč. Děkujeme!

Jablunkov-znak

Daránek dětem: Proč investovat do dětí?

Říkáme mu Daránek. Jméno dostal podle darů, které pomáhají dětem. Je symbolem bezpečí domova, potřebné péče i rovných příležitostí na startu do života, které jsou pro ty nejmenší nesmírně důležité. Naše nová sbírka s názvem Daránek dětem má za cíl pomáhat těm nejpotřebnějším: dětem, kterým v Česku hrozí sociální vyloučení. Z průzkumů, které jsme v předchozích letech připravili společně s agenturou Median, víme, že investovat do dětí má velký význam. Včasná pomoc totiž významně přispívá ke snížení pravděpodobnosti jejich budoucího ohrožení chudobou či zadlužeností.

Biskupové vyzývají ke sbírce na pomoc křesťanům v zemích Blízkého východu

Čeští a moravští biskupové i letos vydali výzvu ke sbírce na pomoc křesťanům v zemích Blízkého východu. Konat se bude v neděli 9. května, kdy si připomínáme Den modliteb za pronásledované křesťany. Kostelní sbírka se uskuteční 6. neděli velikonoční také v příštích letech.

Daránek dětem: Každý pokrok u dětí s hendikepem jako malý zázrak

Každý pokrok u dětí s hendikepem je malý zázrak. A velká radost – nejen pro ně, ale i pro jejich blízké. Své o tom ví paní Ludmila, maminka tří malých kluků. Dvouletému Damiánkovi, nejstaršímu z nich, lékaři diagnostikovali poruchu autistického spektra se středně těžkým mentálním postižením. Do rodiny proto dochází pracovnice rané péče kutnohorské Charity, která rodiče učí, jak Damiánkovým projevům rozumět, a také jim radí, co s chlapcem procvičovat a na co se zaměřit, jakou dovednost rozvinout.

Daránek dětem: Život těch nejmenších v azylovém domě

Rostíkovi je pět let a většinu života prožil v azylových domech. V tom současném bydlí s maminkou a mladším bratrem Tomáškem teprve krátce. Oba kluci jsou moc šikovní a rádi si hrají s ostatními dětmi. Spoustu času tráví venku na zahradě nebo na blízkém hřišti, ale lítostivě pokukují po dětech, které se tam prohánějí na kole, koloběžce nebo na odrážedle.

Charity se zapojí do Sbírky potravin. Pomozte i vy v sobotu 24. dubna

Sbírka potravin je dnem solidarity, při kterém může každý pomoci darem trvanlivých potravin a drogerie. Jarní kolo Sbírky potravin se uskuteční v sobotu 24. dubna. Toho dne od 8 do 18 hodin mohou lidé věnovat trvanlivé potraviny nebo drogistické zboží ve více než osmi stech obchodech po celé České republice. Výtěžek sbírky pomůže chudým rodinám a jednotlivcům. Často se jedná o matky samoživitelky, osamělé seniory či rodiny v krizi. Již více než rok trvající koronavirová krize způsobila výrazný nárůst počtu lidí, kteří se ocitli v tíživé životní situaci.

Daránek dětem: Vojtovy trable s distanční výukou

Vojtův tatínek vážně onemocněl a přišel o práci. Rodinu to rozdělilo; Vojta teď bydlí s maminkou a bráchou v azylovém domě pro matky s dětmi v tísni. Maminka intenzivně hledá práci, aby zase dokázala platit nájem a měla na živobytí pro celou rodinu. O Vojtovi říkají, že je šikovný, a do školy chodí moc rád. Po letních prázdninách se těšil, že zase uvidí kamarády, ale jako mnoho jiných dětí musel nakonec sedět doma. Vyučování přes počítač mu moc nejde, nemá náležité vybavení a připojení vázne. Tablet, který od kohosi dostali, mu starší bratr nerad půjčuje a máma počítačům nerozumí.

Daránek dětem: Dětství Adélky v Domě pro matky v tísni

Adélka bydlela s maminkou a mladší sestrou v jednom pokoji malého panelového bytu; druhý pokoj obývali děda a babička. Společná kuchyň byla tak malá, že se v ní museli střídat. Adélka má ještě pradědečka, a když se mu přitížilo a už se o sebe nedokázal postarat, vzala si ho rodina k sobě. V nevelkém bytě se tak ještě víc mačkali a čtvrťačka Adélka přišla v době distanční výuky o jakoukoli možnost soustředit se na učení. Nemohla si ani v klidu volat s kamarády, kteří jí moc chybějí.

Dnes opět zahajujeme běžný provoz Centra pomoci sv. Rafaela

Ode dneška opět můžete navštívit Centrum pomoci sv. Rafaela a pořídit si zajímavé jarní kousky do Vašeho šatníku, čím podpoříte fungování celé služby.

Děkujeme!

Požehnané Velikonoce Vám všem.

Prožijte tyto svátky v kruhu rodinném, veselte se a radujte. Přejeme Vám ať v těchto dnech načerpáte sílu a naději do dalších dní. To a mnohem více Vám ze srdce přejí Vaši chariťáci.

Sbírka na pomoc dětem: Charita představuje velikonočního Daránka!

Říkají mu Daránek. Jméno dostal podle darů, kterými pomáhá dětem. Je symbolem bezpečí domova, potřebné péče i rovných příležitostí na startu do života. Připojte se k velikonoční vlně dobrých skutků a podpořte jeho poslání, aby to ti nejmenší měli co nejlehčí. Charita Česká republika spouští výzvu pomoci s názvem Daránek dětem. Její výtěžek pomůže těm nejpotřebnějším: dětem, kterým v Česku hrozí sociální vyloučení.