CENTRUM POMOCI SV. RAFAELA

V rámci Centra pomoci sv. Rafaela poskytujeme bezplatnou pomoc všem potřebným našeho regionu. Cílem je provést jedince, rodinu aktuálním těžkým životním obdobím k lepšímu zítřku. Základním pilířem těchto služeb je křesťanská láska k bližnímu.

ZNOVUOTEVŘENÍ - RAFAEL V NOVÉM KABÁTĚ!

Vedoucí:    Daria Hóta
Kontakt:     733 592 289, rafael@jablunkov.charita.cz
Adresa:      ul. Bezručova 130, Jablunkov (budova MŠ, zadní vchod)

!POZOR! NOVÁ PROVOZNÍ DOBA PLATNÁ OD 1. 11. 2018!

ŠATNÍK U RAFAELA - NOVÁ PROVOZNÍ DOBA:

pondělí    8:00 - 17:00
úterý        8:00 - 14:00
středa      8:00 - 17:00
čtvrtek     8:00 - 14:00
pátek        ZAVŘENO

KAFÍČKÁRNA U RAFAELA NOVÁ PROVOZNÍ DOBA:

pondělí     12:00 - 17:00
středa       12:00 - 17:00

SETKÁVÁNÍ U RAFAELA - nová nabídka od 5.11.2018:

• PLETEME OBVAZY PRO MALOMOCNÉ - každé pracovní pondělí od 9:00 do 11:00 hod.

• MA-MI KLUB - každé pracovní úterý od 9:00 do 11:00 hod.

• Al-Anon - každé pracovní úterý od 19:00 do 20:30 hod.

• SPOLEČENSKÉ HRY - každou pracovní středu od 16.00 do 17:30 hod.

• TVŮRČÍ A AKTIVNÍ MAMINKY - každý pracovní čtvrtek od 9:00 do 11:00 hod., zajištěno hlídání pro děti.

OSTATNÍ:
  • SKUPINA MODLÍCÍCH SE MAMINEK - termíny domlouváme průběžně, informace o nejbližším setkání v centru.
  • DOUČOVACÍ SKUPINKA - dle individuální dohody
  • AA (Anonymní alkoholici) - každé pondělí v 17 hod v HORNÍM ŽUKOVĚ na ul. Pod Zvonek 56.

Vánoce patří i lidem na okraji. Pro Charitu není o svátcích nikdo vyloučen

Modlitba za přežití zimy v Azylovém domě sv. Terezie 20. 12. 2018

Vánoce patří chudým i bohatým, protože Spasitel se narodil pro každého. Tímto heslem se řídí i pracovníci Charity Česká republika, když vymýšlí, jak připravit sváteční chvíle pro ty, kterým pomáhají po celý rok – chudým lidem na okraji, osamělým a lidem bez domova. Aby i pro ně prožili Boží narozeniny jako „radostnou zvěst“. I chudí a vyloučení nechť zažijí sílu přátelské pospolitosti. Připojit se k Charitě mohou i dobrovolníci.

Apel na senátory: Přijměte takovou podobu insolvenčního zákona, která lidem pomůže!

Ilustrační snímek Charita Česká republika

Návrh novely insolvenčního zákona, který mají teď senátoři na stole, předluženým lidem nepomůže. Organizace Charita Česká republika, Člověk v tísni, Česká asociace streetwork, Asociace občanských poraden, Asociace poskytovatelů sociálních služeb ČR, Platforma pro sociální bydlení, RUBIKON Centrum, Armáda spásy, Evropská síť proti chudobě a sociálnímu vyloučení v ČR, DROM a Sekce sociálních kurátorů SSP ČR zaslaly senátorům prohlášení, v němž je vyzývají ke změnám tohoto sněmovního návrhu.

Lidé nemusejí na ulici mrznout. Víme, jak jim pomoci. Charitní návod pro každého

Ilustrační snímek Jakub Žák

Mrazy udeřily a lidé bez domova opět umírají na ulicích. Přitom by nemuseli. Charita Česká republika pro ně zřizuje síť ubytoven a nocležen, které od prvních mrazivých dnů zvětšují své kapacity. Jenže mnoho bezdomovců sem vůbec nepřijde, přestože je situace kritická. Proto apelujeme na všechny, aby nebyli lhostejní a zapojili se do pomoci lidem bez domova spolu s námi.

Světový den chudých: Slyšme volání lidí na okraji!

Ilustrační snímek Richard Bouda

Chudoba neznamená jen nedostatek, ale také vyloučení ze „spořádané“ společnosti, opuštěnost, osamění. Světový den chudých (18. 11.) je pro nás příležitostí slyšet „volání“ chudých a dát jim najevo svůj lidský zájem a nabídnout pomoc.

Národní potravinová sbírka dá lidem možnost projevit solidaritu s potřebnými

Národní potravinová sbírka 2018

Šestý ročník Národní potravinové sbírky proběhne v sobotu 10. listopadu 2018 od 8 do 18 hodin ve více jak 680 supermarketech v celé České republice . Zde může každý nakoupit a následně darovat trvanlivé potraviny a drogistické zboží. Charita Česká republika je oficiálním partnerem této sbírky, které se v regionech tradičně zúčastní řada místních Charit.

Mikulášská nadílka splní přání ukrajinských dětí, které žijí v blízkosti bojových zón

Kdysi útulné vesnice a města v Doněcké a Luhanské oblasti, dnes lekají svou prázdnotou a apokalyptickým vzhledem. Od roku 2014, kdy začaly boje na Ukrajině, se zde nepřestalo střílet. Lidé zde jsou traumatizováni očitými zážitky válečného konfliktu. V bezprostřední blízkosti bojové linie nebo přímo na ni bydlí mnoho rodin s dětmi, které nemají kam jít. Nezbývá jim nic jiného, než v nebezpečných podmínkách zůstat.

Znovuotevření - Rafael v novém kabátě.

Přijďte se podívat jak jsme si zařídili nové prostory pro charitní Centrum pomoci sv. Rafaela!!!

STŘEDA 31. 10. 2018 V 16.00 HOD. na ul. Bezručova 130, Jablunkov

Charita otevřela asistenční infolinku v ukrajinském jazyce

Začátkem července zahájila provoz infolinka pro cizince z Ukrajiny, kteří se ocitli ve složité situaci a potřebují spolehlivé informace ve své mateřštině, aby mohli své záležitosti řešit. Charita Česká republika tímto rozšířila stávající nabídku pro občany z Mongolska a Vietnamu. Nabízená služba je bezplatná, volající platí pouze cenu hovoru dle tarifu svého operátora.

K průzkumu Charity o mladých a chudobě vznikl cyklus fotografií Tomáše Pospěcha

Co obvykle děláme. Snímek Tomáš Pospěch

Charita Česká republika se letos věnuje tématu Mladí a chudoba. Společně s Českou biskupskou konferencí a společností Median k němu připravila výzkum, který potvrdil předpoklad, že nejvíc záleží na tom, do jakých podmínek se narodíte. Jinými slovy, že chudoba je v Česku dědičná. K tématu vznikla i série fotografií Tomáše Pospěcha z nízkoprahového zařízení Fénix v Lipníku nad Bečvou. Tento typ sociálních služeb je totiž jedním z účinných nástrojů, kterým Charita v celé republice dětem a mladým lidem pomáhá.

Konečně jsme i my na GIVT.CZ

Charita Jablunkov je konečně na GIVT.CZ - dočkali jsme se. Využijete toho? Je to lehčí než se zdá. Jedním klikem dáte svému nákupu smysl - nádech. Děkujeme.