Pomáhat může každý, i ty.

ŠATNÍK U RAFAELA!

Máte doma věci, které už nepoužíváte a je Vám líto je vyhodit? Oblečení, které je Vám malé - velké? Domácí spotřebiče, které nepoužíváte? Chcete je někomu darovat a tím pomoci? Přineste je k nám!

Jedná se o službu poskytovanou v rámci Centra pomoci sv. Rafaela. Tato služba by bez Tříkrálové sbírky, bez vašich darů a bez příspěvku za odebrané šatstvo nepřežila. Není to registrovaná služba a proto není nijak dotována státem. Z toho důvodu si opravdu neskutečně vážíme vaší finanční podpory tohoto centra.

HISTORIE:

šatník neboli kdysi dávno Humanitární sklad byl od r. 2001 zařízením Charity Jablunkov. Kdysi dávno se jdnalo pouz o sběr šatsvta a ostatních drobností, které byly dále převáženy do jiných zařízení, která provozovaly šatníky, či jiné dobročinné obchůdky. Postupem času se začali objevovat potřební lidé, kteří potřebovali nějaké oblečení a tak jsme začali "hrabat" v krabicích a pytlích... Jakmile jsme zjístili, že vlastně věci, které nám přivážíte jsou často velmi zachovalé a zároveň se navyšovala poptávka zdejších lidí po oblečení, řekli jsme si že otevřeme šatník. A tak se stalo. Od roku 2014 jste k nám nejen věci přiváželli, ale také jste si za dobrovolný dar mohli cokoli odnést a podpořit tak naše centrum.

Dnes? Opravdu jsme udělali pořádný kus práce. Jsme v nových, důstojných prostorách, kde věříme, budete přicházet stejně rádi jako my. Nyní do šatníku můžete nejen přinášet věci ale zároveň si rovnou za symbolickou částku něco hezkého odnést. Uděláte tím sobě i nám radost. DĚKUJEME!

FÁMY:

1. Charitní šatník je jen pro chudé.
2. Nejsem na tom tak špatně abych chodil do charitního šatníku.
3. Je mi to trapné, co když někdo pozná že mám jeho kabát?

PRAVDA:

1. Charitní šatník je pro všechny. Lidé v nouzi mají malou výhodu, přicházejí s poukázkami, které dostanou od Úřadu práce nebo sociálního odboru, tzn. že za věci nemusí platit.

2. Běžný občan, přichází, vybírá si co se mu líbí a zaplatí za věc symbolickou částku, která je určena na provoz centra. Funguje to tedy stejně jako Second-handy (neboli sekáče). Rozdíl je v tom, že k nám můžete přinášet vlastní obnošené věci ať už z důvodu že jste zhubli nebo přibrali, z důvodu, že jste změnili styl, či jen tak pro dobrý pocit. Věci přinesete a rovnou si můžete vybrat něco nového a hezkého do vašeho vlastního šatníků.

3. Lidé, kteří k nám věci přináší jsou seznámení s tím, že jejich věci budou vystaveny v šatníku, a že si je může někdo vybrat - můžeme Vám s jistotou potvrdit - nemají s tím problém. Pakliže nám někdo sdělí, že si nepřeje aby jeho věci byly vystaveny v šatníku - respektujeme to a věci odešleme na jiná potřebná místa.

Nemůžete doručit věci v určeném čase?

Pokud se Vám nedaří doručit věci ureném čase, neváhejte a kontaktujte nás. Domluvíte si náhradní termín, který bude vyhovovat Vám i nám. DĚKUJEME! Prosíme, nenoste věci, jiný den než v otevírací době Centra pomoci sv. Rafaela a nenechávejte je před vchodem. Mohou být znehodnoceny a rozkradeny.

Co se děje s věcmi které k nám přinesete?

Pracovníci Centrum pomoci sv. Rafaela veškeré doručené věci třídí. Část věcí, která zůstává v našem charitním šatníku je dále vyprána, případně jsou provedené drobné opravy (přišití knoflíku, opravení zipu apod.). Ostatní věci jsou odeslány do jiných šatníků, případně ve spolupráci s Diecézní charitou ostravsko-opavskou (dále jen DCHOO) jsou doručeny na Ukrajinu. Nehodící se věci jsou recyklovány, případně darovány firmám pro technické účely.

Spolupracujeme s Humanitárním centrem DCHOO a díky tomu můžeme velkou část věcí, které již nepotřebujeme darovat na Ukrajinu. Humanitární pomoc jde dětským domovům, Charitě Tjačiv a také Charitě Melitopol a jiným projektům, které má DCHOO.

Na Ukrajinu připravujeme vždy balíky přesně dle přání Ukrajiny. Posíláme tam ty nejkvalitnější věci, které máme. Všechny věci důkladně třídíme a vybíráme. Není možné posílat na Ukrajinu všechno. Někteří z Vás nás žádáte abychom všechny věci, které nám darujete poslali na Ukrajinu, bohužel to není možné. Auta, která jezdí pravidelně na Ukrajinu berou vždy jen to nejdůleitější: drogerie, plenkové kalhotky pro dospělé, povlečení na postele, prostěradla, ručníky, boty a teprve poté nejnutnější oblečení, které zrovna potřebují. Proto se omlouváme, ale vašim žádostem opravdu nemůžeme vyhovět.

Pokud máte zájem odevzdat do šatníku vaše použité věci, budeme rádi, když budou vyprané, ušetříte nám tím práci, pokud to ale není ve vašich možnostech není to nutné. Veškeré věci můžete nosit v čemkoliv (tašky sáčky, krabice, pytle...), protože stejně veškeré doručené zboží přebíráme, třídíme a ukládáme.

Co vše můžete darovat?

• oblečení (dětské, dámské, pánské), látky
  • obuv (především dětská a mužská) ->velice potřebné (nezničené) pro Ukrajinu i naše rodiny
  • lůžkoviny, prostěradla, ručníky, utěrky -> velmi potřebné pro Ukrajinu
  • plenkové kalhotky pro dospělé -> nutné pro Ukrajinu
  • polštáře, deky, spací pytle -> důležité v zimním období pro lidi bez domova a rodiny bez elektřiny
  • domácí spotřebiče a nádobí (nepoškozené) -> pouze po předchozí telefonické dohodě!
  • menší elektrotechnika !funkční! (fén, žehlička, mikrovlná trouba, počítač, rádio) -> pouze po předchozí telefonické dohodě!

Věci, které nemůžeme vzít IHNED:

• velké kusy nábytku (obývací stěny, kuchyňské linky, pohovky)
  • ledničky, pračky
  • jízdní kola a dětské kočárky
  • matrace, koberce

U těchto věcí Vás žádáme o předchozí telefonickou domluvu. Nemáme dostatečně velké skladovací prostory, proto se snažíme na základě nabídky najít poptávku a např. nábytek převézt rovnou z domácnosti do domácnosti. Je pro nás důležité aby jste nás s dostatečným předstihem informovali o tom, co chcete darovat. Pro rychlejší vyřízení Vás také prosíme o fotodokumentaci a případné míry dané věci. Kočárky, kola, koberce, matrace můžeme přijímat dokud není plný sklad, jakmile se sklad zaplní tyto věci nemůžeme přijímat, proto Vás opravdu prosíme o včasné zavolání. Děkujeme!

Pro Vaše lepší informování se stačí zaregistrovat a emailem Vám budeme 1x měsíčně posílat novinky o tom, co se dělo, děje a dít bude v Charitě Jablunkov.