KDE SE VZALO, TU SE VZALO: Po neziskovkách se slehla zem. Nepomáhají.

Nebudu mluvit za ostatní organizace, i když jsem s mnohými v kontaktu, radíme se a spolupracujeme. Rozhodla jsem se, že udělám krátký výpis toho, co děláme my v Charitě Jablunkov. My víme, že je to jen malá kapička v moři činností všech neziskových organizací, ale víte to i vy? Takže co tedy reálně děláme? Uvedu jen pár příkladů z posledního týdne, na které si zrovna vzpomenu.

1. Pracujeme.
    - Nadále přijímáme nové klienty do pečovatelské služby a pečujeme o stávající klienty.
    - Nadále rozvážíme polohovací postele k Vám domů, rychle sháníme a kupujeme nové, protože víme, že nemocnice propouští nemocné, pojišťovny postele nyní nerozváží, a Vám nezbývá nic jiného než vzít své blízké domů.
    - Nadále rozvážíme obědy k Vám domů, a jsme připraveni rozvážet i druhým autem, protože jsme se rozhodli dovážet v tomto období všem, kdo se bojí vycházet, nebo jsou v karanténě, nebo jsou nakaženi v domácí léčbě, nebo to prostě potřebují.
    - Nakupujeme a vozíme Vám nákupy domů, všem – nejenom našim klientům, ale všem, kdo nemůžou nebo se bojí do obchodů.
    - Nadále pomáháme lidem ve finanční tísni tím, že rozdáváme potraviny a balíčky s hygienou zdarma.
    - Zásobujeme a pečujeme o lidi bez domova, aby i oni byli chráněni proti nákaze.
  2. Modlíme se.
    - Nadále se modlíme za nás i za Vás a každý měsíc necháváme sloužit 2 mše svaté za nás všechny.
  3. Radíme Vám.
    - Bezplatné právní poradenství poskytujeme po telefonu, abyste nezůstali bez právní pomoci.
    - Nadále odpovídáme na Vaše dotazy, pomáháme Vám najít řešení v bezvýchodných situacích, nenecháme Vás bez pomoci jen proto, že chcete něco, co my nemáme v náplni práce, protože nám to svědomí nedovolí.
    - Pomáháme rodinám v aktuální tíživé finanční situaci tím, že hledáme a pomáháme jim žádat o granty pro ně, především pro jejich děti.
    - Pomáháme rodinám, které nemají počítač nebo internet, tisknout, skenovat a plnit domácí úkoly se svými dětmi, které musí vše odesílat online.
  4. Tvoříme.
    - Samozřejmě neustále ve volných chvílích šijeme roušky, které dále rozdáváme, roznášíme, rozvážíme potřebným.
  5. Povzbuzujeme.
    - Nadále se usmíváme a povzbuzujeme Vás i sebe navzájem, protože upřímně věříme, že bude lépe.
    - Po večerech se snažíme dávat motivační, povzbudivé a plné naděje příspěvky na sítě.
  6. Jsme doma.
    - Nadále pečujeme také o své rodiny, protože jsme tu také pro ně.

Máme Vás rádi a mrzí nás, když místo povzbuzení slyšíme výčitky, že nic neděláme. Možná, že nestíháme průběžně sdílet na sítích vše dobré, co jsme dnes udělali, ale to neznamená, že jsme neudělali nic. Prostě normálně pracujeme, jsme na sebe hrdí a podporujeme se vzájemně. Držíme spolu a chceme to táhnout tak dlouho, dokud nám to bude shůry dáno. Máme Vás rádi, máme rádi svoji práci a proto to všechno i nadále děláme. Přejeme Vám jen to dobré. Ať Vám Pán žehná. Jste v našich srdcích.
Team Charity Jablunkov.

Tříkrálová sbírka 2021