Pomáhat může každý, i ty.

Jak se žije v novém?

Dva měsíce. Zda se, že je to krátká doba na to hodnotit, jak se nám žije v nových prostorách Denního stacionáře sv. Josefa, přesto se s Vámi podělíme o pár postřehů.

S prostory stacionáře na ulici Bezručova jsme se symbolicky rozloučili naší každoroční Předvánoční prodejní výstavou a hned druhý den po výstavě jsme se pustili do stěhování. V průběhu dvou dnů (pátek a sobota) se nám podařilo díky obrovské pomoci dobrovolníků (jak pomocníků z farnosti Jablunkov, tak studentů SOŠ a SOU podnikání a služeb Jablunkov) převézt veškerý nábytek a desítky krabic s potřebným materiálem do nových prostor stacionáře na Bukovecké ulici. V pondělí jsme s dobrovolníky měřili, řezali, vrtali, montovali, skládali… abychom od úterý 13.12.2016 mohli přivítat naše klienty v novém. Jak na to vzpomíná naše vedoucí? „Celé období rekonstrukce, příprav a samotného stěhování je pro mne krásnou vzpomínkou. Jen díky Božímu požehnání jsme vše zvládli na čas a bez větších komplikací. Každý den jsem na vlastní kůži zažívala malé zázraky. Stále přicházeli dobrovolníci, díky kterým jsme celý stacionář vymalovali podle našich představ, studenti ze SOŠ a SOU podnikání a služeb Jablunkov nám v pátek během stěhování převezli skoro všechen nábytek, a díky tomu jsme získali čas na další úpravy prostor. Od mnoha lidí jsem během rekonstrukce slyšela: To nestihnete, tady je práce ještě na měsíc… A jak to dopadlo? Úterý 13.12. byl den D, kdy jsme poprvé měli přivítat klienty stacionáře v novém…A? Podařilo se. Dík za to vše patří především Pánu Bohu a Vám všem, kteří jste se na tom podíleli s námi.“

Budovu, která se stala našim novým útočištěm, sdílíme společně se Základní uměleckou školou a Centrem pomoci sv. Rafaela. Nové prostory umístěné v suterénu budovy, jsou rozděleny na pracovní část, ve které se nachází sociálně terapeutické dílny a na část společenskou kde je také jídelna a výdejna jídla. Plocha nového stacionáře je větší a rozložení místnosti je pro nás pracovníky výzvou, učíme se přizpůsobit organizaci práce tak, abychom neustále měli o všem přehled. Není to až tak jednoduché, ale věříme, že najdeme to nejlepší řešení. Je pro nás velikou radostí, že během těchto dvou měsíců se nám podařilo spolu s klienty zvládnout novou trasu od autobusového stanoviště k stacionáři a nyní již všichni dochází do stacionáře samostatně.

A jak se líbí klientům stacionáře? Daniela: „Líbí se mi, že je stacionář větší, že je více prostoru v kuchyni. Líbí se mi i nová umyvárna se sprchou. Chybí mi ale přechod přes cestu před stacionářem.“ Michal: „Cítím se tady moc dobře, rychle jsem si zvyknul.“ Veronika: „Jsem moc spokojená, jediné co mi chybí, je obchod, který byl blízko starého stacionáře, a také to máme dál.“

Prostory pro denní stacionář již prošly částečnou rekonstrukcí, aby mohly sloužit našim klientům. I když vstup do stacionáře není bezbariérový, podařilo se nám tuto nepohodlnou situaci vyřešit schodolezem zakoupeným z individuální dotace Moravskoslezského kraje. Rok 2017 bude pokračovat v duchu úprav. Čekají nás nejen úpravy vnitřních prostor, ale také úpravy zahrady, kde jsme již na podzim spolu s dobrovolníky firmy LindeGas připravili 4 vyvýšené záhonky. Postupně bude potřeba vybudovat nový altán, jelikož ten na ulici Bezručově se nedá převézt. Zároveň chceme v zahradě připravit rehabilitační a sportovní plochu nutnou pro zdraví našich klientů.

Kromě práce, které nám neubývá jsme v nových prostorách již stihli zajistit Štědrovečerní večeři pro samotné lidi, setkání pro rodiny a klienty Centra pomoci sv. Rafaela a také přátelé a blízké klientů denního stacionáře. Nyní je za námi také Tříkrálová sbírka. Máme sečteno a konkrétní výsledky si můžete najít na našich webových stránkách: jablunkov.caritas.cz. To ale není vše. Chystáme další akce jako náš tradiční charitní ples, posvěcení nových prostor a mimo jiné nás navštívil Český rozhlas Ostrava, Televize Noe a také Česká televize, jež u nás natáčela Křesťanský magazín, na který se můžete v únoru podívat. Ale dost chlubení se…

Závěrem bychom ještě jednou chtěli z celého srdce poděkovat každému, kdo nám dobrovolně pomáhal jak v malování nových místnosti, stěhování, tak i v dokončovacích pracích a také Městu Jablunkov a Technickým službám města Jablunkov za vstřícnost, ochotu a pomoc při rekonstrukci.

Urszula Koky, sociální pracovník DS sv. Josefa