Pomáhat může každý, i ty.

Vydařená smaženice.

V neděli 19. června 2016 altánek před Denním stacionářem sv. Josefa v Jablunkově ožil. Smažila se zde totiž smaženice. Akce se nezúčastnili pouze zaměstnanci a klienti stacionáře, ale také jejich příbuzní.

Všechno vypuklo v 15:00. Zahájení se neujal nikdo jiný než skvělá vedoucí Lucie Szotkowská. Následovala modlitba. Pak klienti a další hosté trávili čas povídáním. Zaměstnanci charity, včetně pana ředitele, se pustili do přípravy smaženice.

Kolem půl páté byla smaženice hotová a všichni přítomní si na ní moc pochutnali. Výborná smaženice ale nebyla zdaleka jedinou dobrotou, která se toho dne objevila na stole. Úspěch u konzumentů měly i vynikající zákusky, které pro tuto příležitost upekly a přinesly maminky některých klientů. Nechyběla samozřejmě ani dobrá káva a voda s mátou a citrónem pro osvěžení. Akci navíc po celou dobu provázelo krásné počasí. I když v jednu chvíli trochu zahřmělo, ale naštěstí z toho mraku nepršelo, jak se říká. A tak kromě báječného jídla a příjemného posezení v hezkém prostředí a přátelské atmosféře se někteří „domácí“ i hosté vyžili také sportovně a zahráli si fotbal.

Později se hodovníci přesunuli do budovy stacionáře. Tam nastal jakýsi zlatý hřeb celého odpoledne, kterým bylo promítání na velkém plátně fotografií, které pořídila paní vedoucí během své pouti do Santiaga de Compostela. Promítání skončilo v 18:30 a pak už se účastníci akce začali rozcházet. Našli se však i klienti a jejich rodiče, kteří pomohli s mytím nádobí, kterého nebylo zrovna málo. Jako po každé hostině.

Jelikož hlavním cílem stacionáře a všech, kdo v něm pracují, je spokojenost a dobrá pohoda klientů, ptali jsme se některých z nich, co se jim na celé akci líbilo nejvíc. A jak odpověděli?

Pro Danielu bylo na celé akci nejlepší, že se všichni společně sešli. Veronika si nemohla vynachválit výbornou vaječinu. Jana si užívala odpoledne ve společnosti své tety a byla ráda, že teta pomáhala v kuchyni. Pro Michala bylo nejlepším zážitkem právě zmíněné promítání fotografií a fotbal. Jedné Renátě se nejvíc líbily dobré vztahy mezi lidmi a že si mohla s nimi povídat. Druhá Renáta si nejvíc vychutnala dobré jídlo a užila dobrého počasí. Podotkla také, že by uvítala, kdyby se na některé z příštích akcí objevili i bývalí pracovníci charity. Daniel, který donedávna pracoval ve stacionáři jako dobrovolník rovněž nedal dopustit na příjemnou atmosféru a vynikající zákusky.

Řekla bych, že z výše uvedeného jasně vyplývá, že lidé, kteří se smažení smaženice zúčastnili, byli spokojení a užili si to, jak se patří. Závěrem tedy můžeme bez jakékoliv nadsázky dodat, že letošní smažení smaženice byla opravdu vydařená akce, na kterou budou jistě všichni dlouho a rádi vzpomínat.

Krystyna Kędzior, dobrovolnice Charity Jablunkov