Pomáhat může každý, i ty.

Poutníci z oblastních Charit i příznivci charitního díla se setkali v Mariahilf

Na 200 poutníků z řad charitních pracovníků i příznivců charitního díla se připojilo 5. června 2019 k Diecézní pouti Charit v Mariahilf, aby načerpali duchovní vzpruhu do dalších dnů.

Otevřený dopis: Ministře Vojtěchu, zastaňte se sester poskytujících domácí péči!

Poskytovatelé domácí zdravotní péče se otevřeným dopisem obracejí na ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha a vyzývají jej k aktivní podpoře domácí péče, které vlivem dlouhodobého podfinancování hrozí kolaps. Ministr slíbil podporu již před rokem. Na nedávnou žádost o schůzku reagoval zamítavě. Konkrétních kroků se tak sestřičky dosud nedočkaly.

Mimo systém. Charita zkoumá, proč pro některé lidi neexistuje vhodná pomoc

Současný systém sociální ochrany připomíná řešeto: je děravý a někteří klienti jím propadají. Přesněji řečeno: určitým lidem v určitých nepříznivých sociálních situacích systém nedokáže poskytnout náležitou pomoc. Vhodný typ sociální služby či jiné pomoci/podpory pro ně totiž neexistuje.

Hledáme vedoucího do stacionáře

Vyhlašujeme výběrové řízení na funkci vedoucího Denního stacionáře sv. Josefa. Přihlášku s přílohami je nutno doručit nejpozději do pondělí 15. 06. 2019 na adresu: Charita Jablunkov, Bukovecká 479, Jablunkov; nebo na email: reditel@jablunkov.charita.cz

Bližší informace o tom, co požadujeme a co nabízíme najdete v záložce práce.

Migrace je nedílnou součástí dnešního globalizovaného světa

Slovo migrace se po takzvané uprchlické krizi stalo v českém kontextu slovem výbušným, spojeným s negativními emocemi, jako je strach a pocit ohrožení. Charita Česká republika reaguje na situaci vydáním studie Cesty k prosperitě. Migrace a rozvoj v České republice, která v mnohém fakticky vyvrací veřejností zaběhnuté postoje.

Pomozme zajistit dostupnou zdravotní péči pro všechny potřebné

Lidé bez domova s omrzlinami, kožní nemocí či otevřenou ránou se stávají psanci, kterým neumíme účinně pomoci. Podobně jsou na tom nemocní senioři, ponechaní bez pravidelné pomoci rodiny. Mnozí by mohli a chtěli zůstat doma, kde jsou zvyklí, jenže to často není možné. Nejsou jim dostupné potřebné zdravotní služby. „Poskytování sociálních služeb nemocným lidem, kteří se ocitli na okraji, drhne. Problém leží v nedořešené situaci na tzv. zdravotně-sociálním pomezí,“ říká Lukáš Curylo, ředitel Charity Česká republika.

ODMĚNA PRO TŘÍKRÁLOVÉ KOLEDNÍKY

Charita Jablunkov zve všechny koledníky na promítání filmu v pondělí 18. 2. 2019. Promítání proběhne v kinosálu Infocentra, vedle farního kostela. Z důvodu velkého počtu koledníků a širokého věkového rozpětí Vám nabízíme dva různé filmy.

Tříkrálovou sbírku podpořila i německá farnost v Praze

Snímek Německá římskokatolická farnost v Praze

Do Tříkrálové sbírky se zapojují rovněž cizinci a spoluobčané, jejichž mateřským jazykem není čeština. Tradičně se této akce účastní členové Německé římskokatolické farnosti v Praze, kteří podobnou sbírku znají z domova. „Sternsinger-Sammlung má v Německu a v Rakousku dlouholetou tradici, ještě delší než v České reopublice,“ říká P. Martin Leitgöb, duchovní z pražského kostela sv. Jana Nepomuckého na Skalce, kde se němečtí katolíci scházejí každou neděli k bohoslužbám.

Domácí zdravotní péče je stále v akutním ohrožení

Ilustrační snímek Lubomír Kotek

Kdo nezažil, neví. Neví, že ve vlastní posteli, ve vlastním bytě může stonat i těžce nemocný člověk. Některým tuto možnost přiblížil nedávno oceněný film Domácí péče. Ale mnoho je těch, kdo o této formě zdravotní péče neví. Sestry domácí zdravotní péče se pohybují v naší společnosti nenápadně a skromně. Přesto několik čísel může ukázat, že Domácí zdravotní péče je široká platforma velice specializované zdravotní péče. Charita Česká republika ji poskytuje od roku 2001, kdy ji jako experiment začalo financovat Ministerstvo zdravotnictví.

Tradiční Tříkrálová sbírka otevírá nový rok! Přijměte poselství pokoje také ve vašich domovech.

My Tři králové jdeme k Vám, štěstí, zdraví, vinšujem Vám! Za zpěvu koledy zazvoní na zvonky domovů malí koledníci letos již podevatenácté. Spolu s přáním všeho nejlepšího do nového roku přinášejí také poselství naděje pro lidi v nouzi. Do největší sbírkové akce v republice pod vlajkou charitního kříže se může během prvních dvou lednových týdnů zapojit každý, ať už jako dobrovolník, koledník nebo dárce.