WIGILIA DLA OSÓB SAMOTNYCH

24. 12. 2018

od 16.00 hod.

v nových prostorách Centra pomoci sv. Rafaela

O štědrém večeru nemáme být sami…

Již podruhé Charita Jablunkov uspořádala štědrovečerní večeři pro všechny lidi, kteří jsou hlavně 24.12. sami. Jak už to tak bývá, do poslední chvíle jsme nevěděli, kolik nás bude, ale se všemi přihlášenými nás mělo být 11.

Nejtěžší na tom všem je příprava. Je třeba pozývat lidi. Každý se bojí toho, že se nebude cítit dobře mezi cizíma lidma. Pán Bůh nám ale žehnal, protože se lidé začali přihlašovat a také se mi začali ozývat ti, kteří chtěli pomoct s přípravou. Byla jsem za to velmi vděčná. Například paní Kozerová z penzionu na Bělé nám darovala hrachovou polévku a bramborový salát, sestry Alžbětinky ryby, paní Podolová sladkou rýži a pan Martynek kyselé zelí. Jsme se setrou zvyklé z domu mít více chodů.

Nemusely jsme už nic vařit, pouze ohřívat a připravit prostory ve stacionáři tak, aby se tu všichni cítili jako doma. Jen co se k nám všichni začali sjíždět už bylo veselo. Na starých lidech mám ráda to, že si chtějí povídat. Probrali jsme úplně všechno. Povídali jsme si o našich životech, o radostech i starostech, a taky o cirkuse. Opravdu jsme se nasmáli, protože jeden z přítomných pánů, byl pan Berousek, který se narodil a žil celý život s cirkusem a tak nám nezapomněl sdělit perličky z cest. Seděli jsme a povídali a bylo nám všem hej.

Na štědrý večer nikdo nechce být sám. A tady byli všichni jako jedna velká rodina. Přesto že nás nakonec se mnou a se sestrou bylo  u stolu jen 9, bylo nám dobře. Najednou nikdo z nás nepotřeboval televizi. Jedli jsme, zpívali koledy a hlavně povídali a povídali. Poslední hosté odcházeli ve 20:15hod.

Setkání s bližním udělá radost každému. Nebojte se setkání. Dnešní doba je taková, že si lidé zatelefonují, napíšou sms a myslí si, že to stačí. Moji přátelé, se kterými jsem trávila štědrý večer, mi po svátcích volali a říkali, že jsou stále sami, ale celé svátky prožili s radostí, s úsměvem na tváři a měli dobrou náladu, protože po dlouhých letech nevečeřeli sami. A já? Mám radost pořád. Prožili jsme spolu štědrý večer a stali jsme se blízcí jen druhému. Bohu díky za všechny milosti, kterými nás daří a za všechny lidi, které nám posílá do cesty. Každé setkání může být obohacující, když se otevřeme na druhé.

Přejí Vám všem ať máte stále chuť poznávat sebe i druhé. Pán ať Vám v tom dalším roce žehná.

Lucie Szotkowská