Pomáhat může každý, i ty.

Pamatujete na Afriku?

Poslední dva roky se nám podařilo podporovat samotné srdce Afriky. Nyní je před námi další velikonoční koláč, tentokráte pro Ukrajinu, proto Vám chceme připomenout jak jste pomohli v posledních letech právě Africe.

Středoafrická republika se již od prosince 2012 potýká se státním převratem, který nabral šílené obrátky. Domovy lidí jsou rabovány, střílí se, nikdo není nikde v bezpečí. Naši misionáři tam trpělivě a s odvahou pomáhají. Máme kontakt s našimi misionáři, kteří jsou na misiích právě v SAR. V roce 2014 a 2015 jsme svými penězmi pomohli k nákupu stavebního materiálu a budování domu pro postulanty františkanského řádu. Jelikož tam stále jsou boje ještě se jim tento dům nepodařilo postavit, ale práce jsou zahájeny. Z další části peněz byly nakoupeny nejpotřebnější suroviny jako je sůl a mýdlo do těch nejvzdáleňějších vesniček.  Podpořili jsme také Karmelitánské misie, kam utíkali lidé do relativního bezpečí a s prosbou o pomoc. Další část peněz byla určena ke koupi automobilu, který misionářům zabavili rebelové! Děkujeme, Vaše peníze stále pomáhají.

Pro nás je to nepředstavitelné ale lidé v SAR jež museli utéci ze svých domovů před rebely se stále nemohou vrátit. Ti jež mají to štěstí a po dlouhé době se vracejí do svých domovů, je nachází zcela zničené. Nemají nic. Nemají zásoby jídla, šaty, nábytek, okna, dveře...  a často ani střechu nad hlavou. Je potřeba jim pomoci, aby mohli přežít v této hrozné době boje. I my jsme jim mohli pomoci vrátit se do domovů.

V roce 2015 jsme se zaměříli mimo jiné na VESNICI Derbissaka.

Vesnice Derbisaka je nejvzdálenější vesnice od misie v Rafai – celých 170 km. Nikdo se tam kromě misionářů nedostane. V této vesnici je škola se 120 žáky. Nejvíce jim chybí mýdlo a sůl. Ve středoafrické republice není sůl, musí se přivážet až z Kamerunu. Celý transport je velmi nákladný a tím je cena soli vyšší než nejlepší maso, které se dá koupit. Vesnice velmi trpí od doby války. Z důvodu nadvlády rebelů v oblasti a nedostupnosti vesnice již dva roky nic neprodala. Lidé tam jsou rolníci. Jídlo jim nechybí, ale nemohou si koupit oblečení, léky, sůl a mýdlo. Mohli jsme jim díky Vám pomoci. Také jsme mohli všem žákům tamější školy zaplatit komplet sešitů, a oblečení do školy.

DĚKUJEME ZA VAŠE DARY! V roce 2014 a 2015 jsme do Afriky poslali celkem 367 600Kč. Děkujeme. Naše púeníze stále pomáhají. Misionáři jsou s námi v kontaktu, pokud by jste chtěli dále podporovat Afriku, rádi Vám v tom pomůžeme.

Bůh ať Vám žehná!