Šatník u Rafaela

Jedná se o službu poskytovanou v rámci Centra pomoci sv. Rafaela. Tato služba by bez Tříkrálové sbírky, bez Vašich darů a bez příspěvků za odebrané šatstvo nepřežila. Nejedná se totiž o registrovanou službu a není tudíž státem nijak dotována. Z tohoto důvodu si neskutečně vážíme Vaší finanční podpory.

Fámy

Charitní šatník je jen pro chudé.

• Pravda: Charitní šatník je pro všechny. Lidé v nouzi mají malou výhodu, přicházejí s poukázkami, které dostanou od Úřadu práce nebo sociálního odboru, tzn. že za věci nemusí platit.

Nejsem na tom tak špatně abych chodil do charitního šatníku.

• Pravda: Běžný občan, přichází, vybírá si co se mu líbí a zaplatí za věc symbolickou částku, která je určena na provoz centra. Funguje to tedy stejně jako Second-handy (neboli sekáče). Rozdíl je v tom, že k nám můžete přinášet vlastní obnošené věci ať už z důvodu že jste zhubli nebo přibrali, z důvodu, že jste změnili styl, či jen tak pro dobrý pocit. Věci přinesete a rovnou si můžete vybrat něco nového a hezkého do vašeho vlastního šatníků.

Je mi to trapné, co když někdo pozná že mám jeho kabát?

• Pravda: Lidé, kteří k nám věci přináší jsou seznámení s tím, že jejich věci budou vystaveny v šatníku, a že si je může někdo vybrat - můžeme Vám s jistotou potvrdit - nemají s tím problém. Pakliže nám někdo sdělí, že si nepřeje aby jeho věci byly vystaveny v šatníku - respektujeme to a věci odešleme na jiná potřebná místa.

Jak šel čas

Šatník neboli kdysi dávno Humanitární sklad byl od r. 2001 zařízením Charity Jablunkov. Kdysi dávno se jdnalo pouz o sběr šatsvta a ostatních drobností, které byly dále převáženy do jiných zařízení, která provozovaly šatníky, či jiné dobročinné obchůdky. Postupem času se začali objevovat potřební lidé, kteří potřebovali nějaké oblečení a tak jsme začali "hrabat" v krabicích a pytlích... Jakmile jsme zjístili, že vlastně věci, které nám přivážíte jsou často velmi zachovalé a zároveň se navyšovala poptávka zdejších lidí po oblečení, řekli jsme si že otevřeme šatník. A tak se stalo. Od roku 2014 jste k nám nejen věci přiváželli, ale také jste si za dobrovolný dar mohli cokoli odnést a podpořit tak naše centrum.

Dnes? Opravdu jsme udělali pořádný kus práce. Jsme v nových, důstojných prostorách, kde věříme, budete přicházet stejně rádi jako my. Nyní do šatníku můžete nejen přinášet věci ale zároveň si rovnou za symbolickou částku něco hezkého odnést. Uděláte tím sobě i nám radost. DĚKUJEME!

Nemůžete doručit věci v určeném čase?

Pokud se Vám nedaří doručit věci ureném čase, neváhejte a kontaktujte nás. Domluvíte si náhradní termín, který bude vyhovovat Vám i nám. DĚKUJEME! Prosíme, nenoste věci, jiný den než v otevírací době Centra pomoci sv. Rafaela a nenechávejte je před vchodem. Mohou být znehodnoceny a rozkradeny.

Co vše můžete darovat?

Oblečení

potřebujeme dětské, ale také i dámské a pánské oblečení, můžete však darovat i látky

Obuv

především dětská a pánská nezničená obuv je velice potřebná pro Ukrajinu i naše rodiny

Polštáře, deky, spací pytle

vše výše uvedené je velmi potřebné pro lidi bez domova a rodiny bez elektřiny v zimním období

Elektro - jen po domluvě

můžete darovat funkční spotřebiče, fény, žehličky, mikrovlné trouby či rádia, ale i nepoškozené nádobí

Plenkové kalhoty pro dospělé

plenkové kalhoty pro dospělé poskytujeme především na Ukrajině, proto budeme za jejich dar velice rádi

Domácí textil

lůžkoviny, prostěradla, ručníky a utěrky jsou všechno potřebné věci především pro Ukrajinu

Věci, které nemůžeme vzít ihned

• velké kusy nábytku (obývací stěny, kuchyňské linky, pohovky)
  • ledničky, pračky
  • jízdní kola a dětské kočárky
  • matrace, koberce

U těchto věcí Vás žádáme o předchozí telefonickou domluvu. Nemáme dostatečně velké skladovací prostory, proto se snažíme na základě nabídky najít poptávku a např. nábytek převézt rovnou z domácnosti do domácnosti. Je pro nás důležité aby jste nás s dostatečným předstihem informovali o tom, co chcete darovat. Pro rychlejší vyřízení Vás také prosíme o fotodokumentaci a případné míry dané věci. Kočárky, kola, koberce, matrace můžeme přijímat dokud není plný sklad, jakmile se sklad zaplní tyto věci nemůžeme přijímat, proto Vás opravdu prosíme o včasné zavolání. Děkujeme!

Co se děje s věcmi které k nám přinesete?

Pracovníci Centrum pomoci sv. Rafaela veškeré doručené věci třídí. Část věcí, která zůstává v našem charitním šatníku je dále vyprána, případně jsou provedené drobné opravy (přišití knoflíku, opravení zipu apod.). Ostatní věci jsou odeslány do jiných šatníků, případně ve spolupráci s Diecézní charitou ostravsko-opavskou (dále jen DCHOO) jsou doručeny na Ukrajinu. Nehodící se věci jsou recyklovány, případně darovány firmám pro technické účely.

Spolupracujeme s Humanitárním centrem DCHOO a díky tomu můžeme velkou část věcí, které již nepotřebujeme darovat na Ukrajinu. Humanitární pomoc jde dětským domovům, Charitě Tjačiv a také Charitě Melitopol a jiným projektům, které má DCHOO.

Na Ukrajinu připravujeme vždy balíky přesně dle přání Ukrajiny. Posíláme tam ty nejkvalitnější věci, které máme. Všechny věci důkladně třídíme a vybíráme. Není možné posílat na Ukrajinu všechno. Někteří z Vás nás žádáte abychom všechny věci, které nám darujete poslali na Ukrajinu, bohužel to není možné. Auta, která jezdí pravidelně na Ukrajinu berou vždy jen to nejdůleitější: drogerie, plenkové kalhotky pro dospělé, povlečení na postele, prostěradla, ručníky, boty a teprve poté nejnutnější oblečení, které zrovna potřebují. Proto se omlouváme, ale vašim žádostem opravdu nemůžeme vyhovět.

Pokud máte zájem odevzdat do šatníku vaše použité věci, budeme rádi, když budou vyprané, ušetříte nám tím práci, pokud to ale není ve vašich možnostech není to nutné. Veškeré věci můžete nosit v čemkoliv (tašky sáčky, krabice, pytle...), protože stejně veškeré doručené zboží přebíráme, třídíme a ukládáme.