O nás

Charita Jablunkov je nestátní neziskovou organizací, církevní právnickou osobou, která nabízí služby konkrétním lidem a to především prostřednictvím těchto služeb: Denní stacionář sv. Josefa, Charitní pečovatelská služba, Centrum pomoci sv. Rafaela, Bezplatná právní poradna a Charitní služby pro domácnost. Mimo jiné se snažíme aktivně reagovat na potřeby lidí v nouzi. Své služby poskytuje v duchu milosrdné lásky ke konkrétnímu člověku.  Láska k bližnímu je hnací silou jejich pracovníků i dobrovolníků.

Zveme Vás k poslechu krátkého rozhovoru, který Vám přiblíží jak funguje naše Charita Jablunkov (od minuty 12:18). Můžete si ho poslechnout zde.

Zřizovatelem Charity Jablunkov je Biskupství ostravsko-opavské, biskup František Václav Lobkowicz. Byla zřízena 1.1.2001 a řídí se stanovami Diecézní charity ostravsko-opavské. Služby poskytujeme od r. 2001.

Oblast působení Charity Jablunkov je farnost Jablunkov, Mosty u Jablunkova a Horní Lomná, tzn. oblast Jablunkovska (Jablunkov, Mosty u Jablunkova, Hrčava, Bukovec, Písek, Písečná, Horní Lomná, Dolní Lomná, Bocanovice, Návsí, Milíkov, Košařiska, Hrádek).

Jednotlivé úmysly Charity Jablunkov jsou vkládány do mše svaté, která je slavena vždy 2x do měsíce a to o Boží požehnání pro činnost a díla Charity Jablunkov, za její pracovníky, spolupracovníky, dobrovolníky a dobrodince, za všechny koledníky tříkrálové sbírky, jejich rodiny, o požehnání pro jejich duchovní, osobní, pracovní, školní život, za farnost Jablunkov, město Jablunkov a přilehlé obce, za celý Moravskoslezský kraj a lidi, kterým byla svěřená úřední a vládní moc rozhodovat.

KODEX CHARITY

Historie Charity Jablunkov

Charita Jablunkov byla založena v roce 2000 jako dobrovolnická charita. Za svůj první úkol si určila pomáhání mládeži z mentálním nebo zdravotním postižením. Pro tento účel pronajalo Město Jablunkov Charitě v roce 2001 za výhodných podmínek prostory v budově mateřské školy, ve kterých vznikl denní stacionář pro mládež s plným invalidním důchodem, především s duševním, mentálním nebo kombinovaným postižením. Denní stacionář nabízí přátelské, otevřené a podpůrné komunitní prostředí, kde klienti mohou získávat, rozvíjet a udržovat mnoho dovedností (rukodělných, sociálních, komunikačních, sebeobslužných). Navazují zde přátelství s dalšími klienty, tráví spolu smysluplně čas a mohou si být navzájem nápomocní. Téměř 5 let byl provoz stacionáře po finanční stránce zajišťován pouze z části výtěžku tradiční Tříkrálové sbírky a z dobrovolných darů, všichni pracovníci byli dobrovolníci bez nároku na mzdu. V roce 2006 Charita přistoupila k profesionalizaci této služby, která byla možná díky grantu z fondů Evropské Unie - Společného regionálního operačního programu.

Od vzniku Charity v roce 2001 jsou poskytovány také služby občanské poradny. Jedná se o bezplatné profesionální poradenství ve věcech sociálně–právních. Poradna je otevřená jednou týdně, rostoucí zájem klientů potvrzuje potřebnost pomoci tohoto typu.

Jablunkovská Charita se aktivně zapojuje také do humanitární pomoci v zahraničí. Od svého vzniku pomáhala dětskému domovu ve městě Velký Bereznyj na Ukrajině. Výtěžky z tradiční sbírky „Velikonoční koláč“ byly určeny na financování provozu dvou dětských domovů. Dobrovolníci z Jablunkovska se také osobně podíleli na jejich výstavbě – v roce 2004 o prázdninách v Berezném pracovali jako pomocníci na stavbě. Další formou pomoci poskytované do zahraničí je adopce na dálku – „svého“ kluka má Charita Jablunkov v Ugandě. Od roku 2003 probíhá každé pondělí sběr použitého oblečení, které je následně pravidelně odváženo do hlavního skladu v Broumově a pak po roztřídění dále využíváno.

Stejně jako na jiných místech také v Jablunkově je Charita připravená pomáhat v krizových situacích. Bylo to zapotřebí např. v roce 2002, kdy zdejší Charita uspořádala finanční a věcnou sbírku pro oběti velkých povodní v Čechách.

Historie Charity